Kapotte HP-35 (eerste wetenschappelijke handheld calculator)

Door mauritso op zaterdag 1 augustus 2015 00:06 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 3.089

Een paar dagen geleden een kapotte calculator van een familielid gekregen om te kijken of hij nog gerepareerd kan worden.

http://static.tweakers.net/ext/f/fkJEg1BdIGJeuiERtMrK6p0t/full.jpg

Dit bleek een HP-35 te zijn, de eerste wetenschappelijke handheld calculator uitgekomen in 1972.

De rekenmachine kan gebruikt worden aan de adapter of op de battery pack die er in zit, helaas heeft de adapter loos contact bij de connector en lijkt het battery pack dood.

Na testen met een multimeter bleken 2/3 NiCd batterijen niet meer te werken, gelukkig was er op het internet genoeg informatie te vinden over hoe deze vervangen kunnen worden.

De gebruikelijke methode is om de plastic behuizing te openen, de metalen bruggen van de batterijen af te halen en vervolgens met 3 nieuwe NiCd batterijen in elkaar te zetten (door de verbindingstukken te solderen aan de nieuwe batterijen).


Met behulp van een schroevendraaier en een zakmes het battery pack geopend en de metalen bruggen losgemaakt. Daarna opnieuw opgebouwd op te kijken of het past:

http://static.tweakers.net/ext/f/jbZTDVcF4kYXdOF5nweQhGkw/full.jpg

Een meting met mijn multimeter later bleken de 3 AA batterijen netjes in serie te staan, de metalen stukjes klemmen tussen de behuizing en de batterijen omdat de vervangende batterijen niet plat zijn aan de + kant, in tegenstelling tot de originele batterijen.

Omdat alles klem zat zonder solderen heb ik het geheel weer in elkaar gezet om te kijken of het zo zou werken.

http://static.tweakers.net/ext/f/P8rqP3S19Ok9EKDY7k87a0tx/full.jpg

Het moment van de waarheid:

http://static.tweakers.net/ext/f/mwERmnpFyhjwKHOzSWa2VqBT/full.jpg

Dat viel mee! Geen gedoe met het solderen en mogelijk beschadigen van batterijen, battery pack niet eens dichtgelijmt want het klemt op zichzelf prima dicht. Voordeel hierbij is dat de adapter niet perse gerepareerd hoeft te worden, want de batterijen zelf kunnen vervangen worden zonder al te veel prutsen.

De connector van de adapter lijkt namelijk niet echt open te kunnen zonder hem open te snijden, het is dus niet makkelijk en gegarandeerd dat je hem open kunt maken en de kabel opnieuw kunt solderen zonder problemen.

http://static.tweakers.net/ext/f/fxor5Kv42ferZ9vMTR5kQq5H/full.jpg

Van wat ik op het internet lees kun je prima NiMH batterijen prima opladen met een circuit dat voor NiCd batterijen gemaakt is gezien de hoeveelheid stroom waarmee de HP-35 kan laden.

Bijkomend voordeel van deze batterijen is dat ze 2000 mAh zijn tegenover de 700 mAh van de orignele batterijen, wat zou moeten zorgen voor 2000/700*3 uur op originele batterij = 8.5 uur op de batterijen.

In eerdere versies van de HP-35 ROM zit een bug waarbij e^ln(2.02)=2, dit bleek ook het geval te zijn op dit exemplaar. Wat me opviel was dat de rekenmachine gaat van 10^-100 tot 10^100, nadat de getallen niet meer op het display passen veranderd het automatisch naar de wetenschappelijke notatie.

De volgorde van het intoetsen is anders dan moderne rekenmachines. 2+3 type je in als


code:
1
2, ENTER, 3, +Tot slot een filmpje van de HP-35 in gebruik, aan het begin een demonstratie van de 2.02 bug, daarna wat gepruts met + operaties, een getal tot een macht verheffen en wat er gebeurt als je hoger =>10^100 gaat.Met dank aan het professionele "statief" bestaande uit een koffie kopje en een glas.

Reacties


Door Tweakers user Kraz, zaterdag 1 augustus 2015 00:11

Leuk om te lezen!
Hoe ver gaan we terug in de tijd met deze 'machine'?

1 typo; in je tekst heb je het over 2+4 , maar in je voorbeeld over 2+3 ;)

Door Tweakers user mauritso, zaterdag 1 augustus 2015 00:13

Dank en gefixt.

Uit de tekst: "Dit bleek een HP-35 te zijn, dit is de eerste wetenschappelijke calculator uitgekomen in 1972"

Met behulp van mijn calculator zou dat uit moeten komen op:

code:
1
2015, ENTER, 1972, -


43 jaar ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 augustus 2015 00:25]


Door Tweakers user Maasluip, zaterdag 1 augustus 2015 19:48

HP-35 _/-\o_
Ik heb een hele verzameling oude HP rekenmachines. Uiteraard ook een 35.

Door Tweakers user tiempjuuh, zaterdag 1 augustus 2015 21:52

Die notatie (2, enter, 3, +) wordt de Reverse Polish Notation genoemd. Er zijn allerhande calculators in de lokale appstore te vinden, mocht je de nostalgie ook op je smartphone willen slepen. ;)

Door Tweakers user mauritso, zondag 2 augustus 2015 00:30

Ja klopt, las het op de wikipedia pagina van de HP-35, het houd toch alleen in dat de operator na het getal komt?


Door Tweakers user FatalZero, maandag 3 augustus 2015 08:57

Ha kijk dat is een mooie! Hier ook een HP calculator liefhebber (aangestoken door mijn pa!)
Heb zelf de HP-21 (2e generatie, kleinere versie van de HP-35) en de HP-48G. Mooie apparaten! Ik draag ze echt een warm hart toe, na zo veel jaar feilloos werken, zowel deze generatie als diegene die erop volgen.

Dit is overigens niet de eerste wetenschappelijke rekenmachine van HP. Dit is wel de eerste (wetenschappelijke) zakrekenmachine. Hiervoor had je ook al de HP 9815A/S, een desktop rekenmachine met wetenschappelijk functies als mede nog andere desktop machines die volledig programmeerbaar (HPL for the win! :9 :Y) ) zijn.

Het klopt dat de notatie RPN (Reverse Polish Notation) is, ik snap alleen de term nostalgie niet, het blijft een feit dat RPN sneller werkt met minder toetsaanslagen dan berekenen met een volledige formule. Doordat HP rekenmachines werken met stacks (jou HP-35 heeft er 4) kan je waardes van deelberekeningen wegschrijven in een stack en hergebruiken. Als je de truc doorhebt kan je heel snel werken met een groot hoeveelheid variabelen.

Anyway, ik heb regelmatig mijn HP-21 mee in mijn werktas en op reis. Ik heb de accupack aangepast met 2 x 2000mA NiCd cellen. Het is nog steeds een geweldige rekenmachine die snel, betrouwbaar en handzaam is met een enorme 'awesomeness' factor! :*)

Door Tweakers user mauritso, maandag 3 augustus 2015 11:22

Dank voor de verbetering, ik had inderdaad gelezen dat het de eerste wetenschappelijke handheld calculator is, geen idee waarom ik dat niet heb overgenomen.

Wat betekent een stack precies en hoe kun je variabelen "wegschijven"?

Door Tweakers user FatalZero, dinsdag 4 augustus 2015 10:48

Het klinkt flauw om te zeggen, maar het staat heel goed beschreven in de handleiding. Sterker nog, als je op de achterkant van je rekenmachine kijkt dan zal je zien dat het daar helemaal beschreven is.
Zie het als een stapel kaarten ipv een register waar je naar een specifiek adres wegschrijft.

Misschien moeten we een forum topic openen! :D


Door Evert de Ruiter, dinsdag 1 december 2015 09:35

Ik zweer bij de RPN! Inderdaad een superieur systeem voor zakrekenmachines. Is ook verkrijgbaar als app voor iPad en smartphones.

Reageren is niet meer mogelijk